Zainteresowanie blokiem targów POLAGRA rośnie z roku na rok. Spodziewamy się około 70 tys. zwiedzających – zapowiada Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów MTP.
Która to już edycja targów POLAGRA FOOD, POLAGRA TECH i POLAGRA GASTRO?

Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów Międzynarodowych Targów Poznańskich: Pierwsza edycja targów POLAGRA odbyła się w 1985 roku pod nazwą Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze POLAGRA-AGROEXPO. Zakres ówczesnej wystawy był bardzo szeroki. Obejmował maszyny i urządzenia do uprawy i hodowli, maszyny i urządzenia przemysłu spożywczego oraz gastronomii, środki chemiczne stosowane w rolnictwie, produkty rolno-spożywcze, nasiona, sadzonki, kwiaty, zwierzęta żywe, pasze. W 2000 roku w formule nastąpiła pierwsza istotna zmiana – targi zostały podzielone na dwie specjalistyczne imprezy Międzynarodowe Targi Rolnicze POLAGRA-FARM, z których w późniejszych latach wyodrębniły się m.in. Międzynarodowe Targi Rolnicze POLAGRA PREMIERY oraz Targi Ogrodnicze GARDENIA oraz Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego POLAGRA FOOD, na których prezentowane były maszyny i urządzenia dla przemysłu spożywczego i gastronomii oraz artykuły spożywcze. Targi POLAGRA FOOD również nie oparły się dalszym modyfikacjom. Od kilku już lat tzw. blok POLAGRA obejmuje trzy specjalistyczne imprezy: Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD i Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO.
Skąd pomysł, aby zorganizować te imprezy w tym samym czasie?
Z bloku POLAGRA wyodrębniły się trzy specjalistyczne imprezy dedykowane różnym grupom wystawców i odbiorców. Niemniej jednak silnie one się przenikają, zwłaszcza w przypadku POLAGRY FOOD i POLAGRY TECH – wystawcy pierwszej z wymienionych wystaw, czyli firmy produkujące żywność, są zwiedzającymi targi POLAGRA TECH. Z kolei producenci artykułów spożywczych mogą posiadać w swojej ofercie asortyment z przeznaczeniem do lokali gastronomicznych. Jak widać imprezy mają punkty styczne i dlatego, aby wykorzystać tkwiący w nich potencjał, zdecydowaliśmy, by targi POLAGRA FOOD, POLAGRA TECH i POLAGRA GASTRO odbywały się w tym samym terminie. Ponadto blok targów POLAGRA uzupełniają tematycznie Targi Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL oraz naprzemiennie w poszczególnych latach Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK oraz Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD. Pozwala to zaistnieć całej branży spożywczo-gastronomicznej w jednym miejscu i w jednym czasie i stawia blok targów POLAGRA w gronie najbardziej kompleksowych imprez tego typu.
Ilu uczestników spodziewają się organizatorzy w przypadku POLAGRA FOOD, POLAGRA TECH i POLAGRA GASTRO?
W tym roku spodziewamy się, że targi odwiedzi około 70 tys. zwiedzających. Biorąc pod uwagę zakres tematyczny bloku targowego POLAGRA, to najobszerniej traktujące branżę spożywczą wydarzenie targowe. Świadczy o tym także liczba wystawców, zwiedzających oraz fakt, iż ekspozycja zajmuje ogromną powierzchnię wystawienniczą jaką dysponujemy w obrębie pawilonów, kilkadziesiąt tysięcy metrów kwadratowych.
Ile wystawców wzięło udział w targach POLAGRA w 2014 i 2013 roku?
W 2013 roku w targach udział wzięło blisko 1000 wystawców z 32 krajów świata. Ubiegłoroczną edycję bloku targowego POLAGRA tworzyło 1300 wystawców z 45 krajów świata. Blisko 30 proc. tej grupy stanowili producenci i dystrybutorzy artykułów spożywczych oraz urządzeń i akcesoriów dla branży HoReCa.
Jakie nowości i atrakcje pojawią się w tym roku w Poznaniu?
Co roku nasi wystawcy zaskakują zwiedzających. Świadczy to o nieustającym rozwoju branży i jej reagowaniu na zamiany rynkowe. Liczną grupę nowości na targach stanowią przede wszystkim produkty spożywcze, co świadczy o tym, że producenci bacznie obserwują rynek i dostosowują swój asortyment do zmian w modelu konsumpcji. Podczas targów premiery mają także nowatorskie rozwiązania technologiczne dedykowane branży spożywczej i gastronomicznej, w tym niezwykłe urządzenia, które pozwalają produkować żywność z zachowaniem wszelkich wymogów i standardów produkcyjnych.
W tym roku szczególnej uwadze chciałbym polecić Galerię Innowacji na targach POLAGRA GASTRO, gdzie zostaną pokazane urządzenia, które wyznaczą nowe trendy w organizacji pracy lokali gastronomicznych, w eksponowaniu produktów w placówkach handlowych oraz w obsłudze klientów. Na wystawie pojawi się m. in. hybrydowy ekspres do kawy, mobilna stacja kulinarna nie wymagająca dostępu do sieci wentylacyjnej, witryny samoobsługowe do potraw ciepłych, zmywarka wzbogacona o proces spłukiwania resztek żywności i wiele innych niezwykle funkcjonalnych urządzeń, które zrewolucjonizują procesy zachodzące w punktach gastronomiczno-handlowych. Eksponowane w Galerii Innowacji produkty znajdują się w ofercie światowych liderów w dziedzinie innowacji dla gastronomii takich jak Astoria, Hobart, Halton, FPG, Garland czy The Vollrath Company.
Blok targów POLAGRA to także liczne wydarzenia specjalne – szkolenia, konferencje, pokazy i konkursy kulinarne. Co Pan poleci w tym roku?
W tym roku w programie jest m.in. konferencja dotycząca trendów na rynku ekożywności, 15. jubileuszowa edycja Kulinarnego Pucharu Polski, który jest najbardziej prestiżowym konkursem w środowisku gastronomicznym, pokazy i konkursy balistyczne. Odbędzie się także Master Class Show – pokazy kulinarne w wykonaniu znamienitych szefów kuchni i cukierników, druga edycja Hotel Marketing Conference, konferencja z zakresu finansowania inwestycji w innowacje, wystawa prac nagrodzonych w konkursie ART OF PACKAGING 2015, cykl seminariów organizowanych przez Polską Izbę opakowań i wiele innych atrakcyjnych spotkań, prezentacji, które z pewnością staną się inspiracją dla odwiedzających targi.